Navelbreuk

 

Of omphalocèle of hernia umbilicalis. Een navelbreuk is een onderhuidse uitstulping van ingewanden door de navelring. Bij pasgeboren pups zichtbaar als een duidelijke bobbel op de plek waar de navelstreng heeft gezeten.

Heel soms wordt dit veroorzaakt omdat de moederhond de navelstreng met te veel enthousiasme van haar pup wil verwijderen, maar meestal hebben we toch te maken met een erfelijke afwijking in de aanleg van het onderhuids bindweefsel van de buikwand. In het meest ongunstige geval zijn er meerdere pups in het nest met deze afwijking. De pups in ditzelfde nest die het niet hebben kunnen wel drager zijn van deze afwijking.

Een Navelbreuk is goed te behandelen door een paar kleine hechtingen te laten aanbrengen door een dierenarts, waardoor de breuk gesloten wordt en de buikwand zich normaal kan sluiten.

Het is echter onverantwoord met een hond te fokken die deze afwijking heeft (gehad) want in de meeste gevallen is het een erfelijke fout en dus door te geven aan de volgende generatie. Combinaties van twee navel-breuk-lijders hebben pups voortgebracht waarvan de breuk zo groot was dat de ingewanden van de pups eruit kwamen! Het spreekt voor zich dat deze pups dood waren of in ieder geval direct na hun geboorte stierven.

 TERUG