ProMeris Duo spot-on: Een middel tegen vlooien en teken dat ook voor Shelties gevaarlijk kan zijn.

ProMeris Duo spot-on is een middel tegen vlooien en teken. Een Collie fokker schreef  dat twee van haar honden na het toedienen van  ProMeris Duo spot-on  de volgende bijwerkingen kregen: de Collies konden niet meer op hun benen staan, ze vielen om en ze waren apathisch. Ook was de ademhaling versneld.
De reactie van de dierenarts was als volgt: één van de bestanddelen van ProMeris Duo spot-on  is Amitraz. Dit is een stof die gebruikt wordt voor de behandeling van demodex (jonge honden schurft). Het is bekend dat Chihuahua’s niet met Amitraz behandeld mogen worden. De bovenbeschreven bijwerkingen zijn neurologische verschijnselen, die een enkele maal gezien worden na het toedienen van ProMeris Duo en vaak spontaan verdwijnen. Als tegengif wordt Antisedan gebruikt. Antisedan is een middel dat de meeste dierenartsen in huis hebben, omdat het de werking van Domitor opheft. Domitor wordt gebruikt in de anesthesie. Door Antisedan wordt de hond sneller wakker.

Collie-achtigen kunnen overgevoelig zijn voor stoffen zoals: Ivermectine, Doramectine, Moxidectine, Selamectine en Loperamide: Imodium,

Mogelijk zijn Collie-achtigen ook gevoeliger voor Amitraz.

 

Ook per E-mail ontvangen:

Cross post permission

Hierbij wat info over PROMERIS_DUO.
Houder van de vergunning het in de handel brengen van
Fort Dodge Animal Health C.J van houtenlaan 36
1381 CP WEESP Fabrikant Wyeth Lederle italia S.p.A
18,Via Franco Gorgone
95030,Italie


Dit middel is nieuw en wordt door dierenartsen gegeven tegen vlooien en teken. Als de klant vraagt om Frontline geven verschillende dierenartsen tegenwoordig dit middel.
Omdat volgens zeggen Frontline op zijn retour is.
Een door mij gefokte reu van nu bijna 7 jaar kreeg dit middel en na een paar uur viel hij om , kon niet meer op zijn poten staan en was zijn controle kwijt over alles. Het ademhalen ging snel en hij was apatisch. Zijn hartslag was onregelmatig en nog veel meer klachten. Dit is de tweede keer dat hij zo reageerde en de vorige keer kon de dierenarts niets vinden en dacht dat het misschien iets met zijn hart was. Vervolgens heeft de eigenaar daarna voorzichtig met hem gedaan en minder inspanning gegeven. Hij is daardoor wat dikker geworden , wat dus een verkeerde diagnose is geweest.

In de bijsluiter staat dat als dit bij de hond als bijwerking is er een tegengif nodig is. Hij wist niet dat dit nodig was en had dit tegengif niet eens in huis.
Pas na een dag of 4 ging het beter met hem
Het was hem niet bekend dat dit middel deze reactie gaf. Volgens hem gaf de fabrikant aan dat elke hond dit mocht hebben.

Vandaag belt ook een pupeigenaar op van een door mij gefokte collie van 10 maanden met hetzelfde probleem. Ze dacht gisteren dat hij er tussenuit zou piepen. Deze dierenarts gaf wel onmiddelijk tegengif en wist ook niet dat dit middel slecht is voor sommige honden.

Deze info is volgens mij zeker de moeite waard om aan jullie te mailen.
Temeer omdat dit een nieuwe middel is .

Reactie van de dierenarts:

Bedankt voor het doorzenden van deze e-mail. Alle bevindingen van eigenaren bij gebruik van nieuw geïntroduceerde middelen zijn zeer nuttig. Even een korte uitleg:
een van de bestanddelen van promeris duo spot-on is amitraz. dit is een stof die al heel lang bestaat en sec gebruikt wordt bij de behandeling van demodex (jonge honden schurft). het is bekend dat chihuahua's niet met Amitraz behandeld mogen worden. Ik zou dan ook denken dat er in de bijsluiter hier tegen gewaarschuwd zou moeten worden. De verschijnselen genoemd in de e-mail zijn neurologische verschijnselen die een enkele maal gezien kunnen worden na toediening van promeris duo en vaak snel spontaan verdwijnen. Als tegengif wordt antisedan gebruikt wat elke dierenarts eigenlijk in huis heeft omdat voor anaesthesie heel veel gebruik gemaakt wordt van domitor. Antisedan heft de werking van domitor op, zodat je een te lange werking van domitor kunt verkorten, resultaat: honden zijn eerder wakker.
ook is bekend dat collie-achtigen gevoeliger zijn voor ivermectine, het werkzame bestanddeel van stronghold. Het zou zo kunnen zijn dat deze groep honden misschien ook gevoeliger is voor amitraz.
Daarnaast is de werking van frontline niet op zijn retour. Indien frontline onvoldoende werkt dan zijn dit vaak  fouten bij het opbrengen: het middel wordt niet voldoende in contact met de huid gebracht en rolt van de haren af. het is essentieel voor dit middel dat het goed door de huid kan worden opgenomen . Bij langharigen rassen de vacht goed omhoog halen en dan zo dicht mogelijk bij de huid sproeien !
Wij hopen u voldoende hiermee te hebben geïnformeerd,

 

Bron website: http://www.dogs4life.nl/

 

TERUG