Testikel Problemen

 

Uit onderzoek in het buitenland is gebleken dat zo'n 20% van de reutjes te maken krijgt met testikel-problemen, of te wel, problemen met hun balletjes.

Cryptorchidie  is als één of zelfs beide balletjes niet indalen tot in het scrotum (zakje). Op zich is deze afwijking helemaal niet zo rampzalig als je toch niet wilt showen of fokken met je reu, maar het komt helaas wel vaak voor dat zo'n niet ingedaald balletje op latere leeftijd toch uit het lieskanaal verwijderd moet worden omdat het klachten veroorzaakt. Sertolicel-tumoren bijvoorbeeld. Dit is een kwaadaardige woekering uitgaande van de sertolicellen in de testikel(s) die in de buikholte zijn achtergebleven. Deze tumoren zaaien niet uit, maar produceren wel te veel vrouwelijke hormomen waardoor de reu feminisatie-verschijnselen krijgt zoals te dik worden, haaruitval en het opzetten van de tepelklieren. Wetenschappelijk is onderzocht dat het narcose risico niet opweegt tegen de kans op een tumoreuze
ontaarding van een in het lieskanaal achtergebleven testikel. Het beste advies is dus om hem zo lang mogelijk te laten zitten. 

Monorchidie is als blijkt dat een reutje maar één (en ingedaald) balletje blijkt te hebben. Heeft hij maar één balletje en deze daalt niet in, dan hebben we toch te maken met een cryptorchide reu en niet met een anorchide reu. Monorchidie geeft geen schadelijke gevolgen; deze reu kan alleen niet ingezet worden voor de fokkerij. Uiteraard mag er met deze reu ook niet geshowd worden. 

Anorchidie is als de reu helemaal geen balletjes heeft. Dit noemen we ook wel een natuurlijke castratie.

Zowel voor cryptorchidie, monorchidie en anorchidie geldt dat je niet altijd de fokker verantwoordelijk kunt stellen voor het feit dat je achteraf gezien een reutje hebt gekocht met geen of maar één balletje. Het is soms heel moeilijk om bij hele jonge reutjes (8 weken) na te gaan hoe de toestand van de balletjes is en als de fokker (of dierenarts) er wel twee weet te vinden is het nog maar de vraag of ze zullen indalen. Bij sommige reutjes dalen de balletjes al in bij 6 weken en bij anderen pas als ze 3 maanden oud zijn. Er zijn gevallen bekend dat beide balletjes pas ingedaald waren op de leeftijd van 1 jaar of ouder...!! In een hoop gevallen zou je dus kunnen zeggen dat reuen "toverballen" hebben: je weet nooit exact wat je krijgt ;-)

  TERUG