Wolfsklauwtjes

 

In een enkel geval blijkt bij de geboorte dat sommige pups wolfsklauwtjes hebben. Dit, ook wel "Hubertus-klauwtje" genoemde "duimpje" aan de achterpoten is in de meeste rassen volgens de standaard verboden. Sommige rassen, zoals b.v. de Briard moet ze zelfs dubbel hebben.

 

Bij de Sheltie zijn deze wolfsklauwtjes comform de rasstandaard niet toegestaan en moeten worden verwijderd en wel uiterlijk op de vierde dag na de geboorte (Gezondheids- en Welzijnwet voor Dieren Uitvoeringsvoorschriften C-3.1, punt T). Na de vierde dag heet het geen verwijderen meer, maar amputeren en dat is per 1 september 2001 bij bovengenoemde Wet verboden voor pups geboren na die datum. Net als het amputeren/couperen van oren, staarten, duimpjes en andere loshangende onderdelen.

Honden met wolfsklauwtjes die niet binnen 4 dagen na de geboorte zijn verwijderd zullen dus de rest van hun bestaan met deze extra duimpjes moeten leven, want ook een dierenarts is strafbaar als hij ze amputeert en zal daar dus niet (meer) aan meewerken, tenzij er sprake is van een medische indicatie.

Let dus goed op en controleer je pasgeboren pups en neem op tijd maatregelen in geval ze wolfsklauwtjes hebben....!!!

Voor diegenen die niet zo goed weten hoe ze deze klauwtjes moeten herkennen is het raadzaam de dierenarts na de geboorte te laten langs komen voor een nest-controle en dan kun je het uiteraard aan hem vragen.

 TERUG