Foto's van;  Iranah Janices v. Noël's Cottage

Dogfrisbee is een funsport!  Het is de bedoeling dat u en uw kameraad tezamen veel fun hebben aan deze sport. Het mooie aan deze sport is dat alle hondenrassen kunnen deelnemen. Zelfs op wedstrijdniveau vind u diverse hondenrassen.   Het is belangrijk dat u lesneemt bij deskundige trainers welke opgeleid zijn om op een verantwoorde manier te trainen. De hond, en baas dienen op verantwoorde wijze te trainen. Voor de baas betekend dit veel oefenen op het gebied van gooien. Je kan niet zomaar zonder gaan oefenen met je hond omdat er dan een grote kans is op blessures !

De meeste “frisbees” die je overal kunt kopen, zijn ronduit gevaarlijk voor de hond. Harde plastic frisbees, of die met een kegel eraan zodat een hond ze makkelijker van de grond af kan pakken, zijn gevaarlijk en niet geschikt voor de sport!  Deze, maar ook andere “promotie” frisbees van hard plastic, kunnen zorgen dat de hond een paar tanden verliest of zijn bek opensnijdt. Een frisbee moet van zachte kunststof zijn gemaakt en moet je kunnen dubbelvouwen zonder dat hij breekt. Er mogen absoluut geen scherpe randjes of uitsteeksels aan zitten, je kunt deze als ze ontstaan makkelijk verwijderen met een mesje en een schuurpapiertje.

De “slappe” frisbees van stof zijn leuk om zomaar wat te spelen met de hond, maar niet geschikt voor de sport. (indien een hond door medische redenen uitsluitend met deze frisbees kan trainen, kan door de wedstrijdorganisatie speciale ontheffing worden verleend)

De frisbees die in de sport worden gebruikt, zijn heel veilig. Dit zijn de zogenaamde “Fastback” schijven. Helaas worden deze tot op heden uitsluitend in Amerika gemaakt en rust er patent op het model.  De toegestane schijven worden in heel Europa gebruikt voor de wedstrijden, het is dus prettig als de hond deze frisbees als herkenbaar beschouwt als u aan wedstrijden gaat deelnemen.

Laat de hond nooit zelf met de frisbee spelen, houd deze uitsluitend voor de oefeningen samen met de baas. De fastback schijven  kunnen gemakkelijk in de vaatwasser, zodat je ze mooi schoon kunt houden. De klassieke fastback schijf is wel gevoelig voor kou en gaat sneller stuk als je buiten traint als de temperatuur rond of onder het vriespunt is. De FLEX fastback schijf kan bij elke temperatuur worden gebruikt en verdient dus de aanbeveling.

Kapotte frisbees behoren in de prullenbak. Wanneer de rand is gescheurd kun je de schijf niet meer gebruiken voor de hond omdat deze als een projectiel door de lucht zweeft en op die manier als wapen fungeert.

Regels die verbonden zijn aan de frisbees, zijn in heel Europa gelijk en gebaseerd op de bestaande Amerikaanse regels. De Fastback schijven die worden gebruikt voor de sport, zijn hier ook speciaal voor bedoeld.

Het is de bedoeling dat u met tenminste 2-3 frisbees werkt. Het liefst 5. Als je maar 1 frisbee zou gebruiken, wordt het een apporteerspelletje, wat niet de bedoeling is en het extra moeilijk wordt om een Freestyle show te geven.

 

 

 

TERUG