Met dank aan Esther v.Vliet en Bernard Medendorp voor de foto's van hun honden !

 

 

Abigail van Rianshof neemt de breedtesprong

 

Abigail van Rianshof op de kattenloop

 

Desmont Andor v. NoŽl's Cottage met de sprong

 

Desmont Andor v. NoŽl's Cottage nogmaals met de sprong

 

Desmont Andor v. NoŽl's Cottage aangemoedigd door Bernard

 

Desmont op de kattenloop, verplicht is de raakvlakken te nemen !

 

Desmont Andor v. NoŽl's Cottage door de tunnel

 

Pebbles in Blue Jeans van Rianshof door de band

 

Gwensigor's Lion Heart met de wip

 

Monica en haar grote vriend Nordin.
Zo'n dikke knuffel is ťcht verdient als je sheltie voor je gewerkt heeft.
En al zal hij die dag niet zo goed gepresteerd hebben.....hij BLIJFT jouw grote liefde !!!

 

 

 

Behendigheid

Behendigheid is een sport waarbij, de handler, een aantal toestellen in een bepaalde volgorde binnen een bepaalde tijd, de hond door het parcours moet begeleiden. Behendigheid is begonnen als demonstratie tijdens de Crufts Dog Show in Engeland in 1979.
 

Introductie behendigheid

Behendigheid is een sport waarbij, de handler, een aantal toestellen in een bepaalde volgorde binnen een bepaalde tijd, de hond (zonder riem) door het parcours moet begeleiden. De sport is vanaf 1979 geŽvalueerd van een ruitersport tot een parcours met eigen nieuwe toestellen, score systemen en prestatie idealen.
Behendigheid is begonnen als demonstratie tijdens de Crufts Dog Show in Engeland in 1979; Het is de snelst groeiende hondensport in West Europa en Noord Amerika. Ook vandaag de dag worden toeschouwers nog steeds aangegrepen door het enthousiasme van hond en handler en hun atletische race tegen de klok.
Er zijn diverse landelijke organisaties die wedstrijden keuren, de wedstrijden worden georganiseerd door locale verenigingen. De parcoursen zijn gebaseerd op internationale regels en specificaties, hetgeen voor de honden in de hoogste klasse een grote mate van snelheid en behendigheid eist om een parcours goed te nemen. Ook zijn er regionale wedstrijden, waar het niveau van de sport lager ligt, in mate van moeilijkheidsgraad en snelheid. Er zijn een aantal algemene toestellen:

A-schutting Tunnel Paaltjes
Kattenloop Slurf Band
Wip Tafel Diverse sprongen

 

De toestellen zijn ontworpen met het oog op veiligheid en aantrekkingskracht voor de toeschouwer. Alle sprongen zijn ontworpen met losse latten zodat de hond zich niet kan bezeren, indien hij een inschattingsfout maakt. Alle toestellen waar de hond overheen moet lopen, moeten een anders kleurde "contact" zone hebben; op de oploop en afloop van de toestellen. Deze "contact" zones zijn er om veilige trainingstechnieken op te leggen, de handler weet dat als de hond deze zones niet neemt dat er een fout wordt opgelegd tijdens de wedstrijd. Alle contact toestellen moeten voorzien zijn van een ruwe ondergrond, zodat de hond grip heeft bij droog en bij nat weer. Van wedstrijd tot wedstrijd zullen de toestellen steeds weer anders opgesteld staan, zodat ieder parcours steeds weer opnieuw een uitdaging zal vormen, binnen zijn eigen klasse. Deze parcoursen worden door de keurmeester bepaald. Op diverse competitie niveaus, zitten er bepaalde moeilijkheden in, dit om testen of de hond het parcours foutloos kan lopen binnen een redelijke tijd. Op de weg van hond en handler naar verdiende hogere niveaus, zullen de parcoursen steeds complexer worden en wordt de timing en de coordinatie tussen hond en handler ook steeds belangrijker zodat ze kunnen eindigen binnen de 'Standaard Parours Tijd' die door de keurmeester wordt vastgelegd.
The regels zijn redelijk simpel; de handler mag ongelimiteerd commando's en tekens aan zijn hond geven, maar hij mag noch de hond, noch het toestel aanraken. Er worden fouten genoteerd, indien de hond een latje van de sprong afspringt, indien hij niet de contact zones aanraakt op de 'over toestellen', indien hij aan een toestel voorbij loopt of stopt bij een toestel en indien hij het parcours in een verkeerde volgorde neemt. Er worden tijd fouten genoteerd indien men over de SPT heen gaat.
Honden van ongeveer dezelfde hoogte en in hetzelfde niveau spelen tegen elkaar. Het aantal niveaus en de hoogtes van de honden wordt bepaald door de landelijke organisaties. Onafhankelijk van de organisatie, hoogte, of niveau, de hond met de minste fouten en met de snelste tijd, wint.

 

 een vast parcours op papier, getekend met Agility Blues©

 

 

Links naar website die gaan over behendigheid

KNK Cynophilia
Federatie Hondensport Nederland
Vriendenkring behendigheid band
LHB Systems voor de nederlandse kalender en resultaten
Para Agility
Belgian Agility Taskforse
Agility Blues (Software for designing Dog Agility courses)
 

TERUG